Pages

2014. február 2., vasárnap

Zorán: “a közönség megtette a magáét, most már…”


A Retro » Hírek – érdekességek

zoran2“Változnak a dalok az évek során, mégpedig úgy hogy más és más rétegei kerülnek felszínre vagy előtérbe” – mondta Sztevanovity Zorán, aki Egy pár barát című, tavaly ősszel megjelent duett-lemeze és a jövő hét végén a Papp László Budapest Sportarénában tartandó koncertje kapcsán volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.


Az előadóművész a koncert fárasztó előkészületeit kommentálva úgy fogalmazott: “amikor még előtt van, az ember mindig úgy érzi, nagyon meggondolja, belevág-e mégegyszer ilyen nagy koncert szervezésébe.”


A február 8.- i előadásra már nem lehet jegyet kapni, Sztevanovity Zorán erre azt mondta: “a közönség megtette a magáét, most már rajtuk nem múlik, hogyan sikerül.” Az énekes azt is elárulta, nagyjából 300 ember munkája kell ahhoz, hogy megvalósuljon egy ilyen nagyszabású produkció.


Sztevanovity Zorán pályafutásában a legfontosabbnak azt tartja, hogy a soha, egy pillanatig sem érezte rutinszerűnek az éneklést. Példaként azt említette, hogy – reméli a közönség is így érzi – soha nem úgy kezd bele az Apám hitte című dal éneklésében mintha ezredszer énekelné. Hozzátette: “a drukk mindig bennem van, de ez nem bénító, inkább doppingoló.”


Arra a kérdésre, hogy mit jelent számára a siker, Sztevanovity Zorán azt válaszolta: nem nagyon van olyan díj, amit ne kapott volna meg. De szavai szerint, soha nem érezte úgy, hogy egyedül kapta az elismeréseket, minden csapat munka eredménye volt. De a díjak mellett “az a játszma, hogy kimegy a színpadra, és teltház fogadja az igazán fontos dolog.”


Sztevanovity Zorán úgy látja: pályája során nagyon sok minden spontán módon, szinte véletlenszerűen alakult. “Az egyik záloga annak, hogy ezt a műfajt ilyen sokáig lehet csinálni, hogy nem annyira megkonstruált, mint amennyire az lehetne. Sok minden “pénzfeldobásos” alapon dőlt el, vagy még úgy sem, sokszor csak alakultak a dolgok.” Mint mondta: szerencsés, hogy így alakulhatott, “egy kicsit rábíztam magam a sorsra.”


Zorán hosszú pályafutása alatt énekelt már számos duettet, egy részük lemezen is megjelent, de akadtak alkalmi együttműködések is: hol ő hívott meg barátokat, pályatársakat egy-egy fontosabb koncertjére, hol őt hívták meg duett-partnernek. Ezekből a dalokból válogatta össze Egy pár barát című lemezének anyagát. Az albumon nagyrészt új stúdiófelvételek hallhatók.


A régebbi és alig pár évvel ezelőtti Zorán-dalok mellett szerepel a lemezen Leonard Cohen dalának új, magyarított változata, egy erdélyi jiddis népdal átirata, valamint kultikus filmdal magyar-szerb nyelvű átdolgozása is.

Az album, az eladások alapján közel jár ahhoz, hogy platinalemez legyen, ami Sztevanovity Zorán szerint azt jelenti, hogy ennek a fajta zenének a közönsége még áldoz arra, hogy CD-t vásároljon.


Az Aréna teljes műsorát meghllgathatja ha ide kattint.


Klikk és nézz szét Zorán kiadványai között.


Forrás: inforadio.hu

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

The post Zorán: “a közönség megtette a magáét, most már…” appeared first on A Retro.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése