Pages

2014. február 17., hétfő

Retro tárgyak: érdekességek a Pajtás fényképezőgépről


A Retro » Hírek – érdekességek

pajtasA Pajtás – mindenki Pajtása ! A legnépszerűbb magyar boxgép, több mint 100 000 db készült belőle.


A Pajtás sok olvasóinak ismerős, ami nem csoda, hiszen ez volt a leghosszabb ideig, legnagyobb mennyiségben előállított magyar fényképezőgép: 1955 és 1961 között 170 ezer darabot készített belőle.


A gép, tokkal-csavarral együtt egészen pontosan 221 forint 54 fillérbe került, ami ugyan 1954-ben legalább háromheti fizetés volt a gyárban, megjegyzendő viszont, hogy egy hasonló tudású gépért a Pajtás megjelenéséig hónapokig kellett güriznie az egykorú kétkezieknek. Érdekes adalék: tervezői továbbfejlesztették, és 1956-ban, Superbox néven szabadalmaztatták is a jobbított Pajtást, a szériatermelés azonban, ki tudja miért, sosem indult be.


A Pajtás fényképezőgépeket a Gamma Művekben gyártották 1955-től 1962-ig, 1960-tól pedig a Fővárosi Finomechanikai Vállalat is besegített. Objektívje Achromat, 1:8 fényerővel.



A 80 mm-es látószög elég soknak számít a rollfilmes gépek között, jó messze kell állni a fotózandó tárgytól, hogy minden sarka beleférjen a képbe.


Élességállításra nincs lehetőségünk, ez könnyíti a használatot. Nehezíti viszont, hogy 1/30 az egyetlen záridő, ami általánosan elfogadott nézetek szerint a kézből történő fényképezés alsó határa, már ami a berázást illeti.


Klikk ide és nézd meg ma mennyiért lehet megvenni egy Pajtás gépet.


Neked volt Pajtás géped? Lájk, ha igen.


The post Retro tárgyak: érdekességek a Pajtás fényképezőgépről appeared first on A Retro.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése