Pages

2014. február 27., csütörtök

Pénteken búcsúztatják Herpai Sándor dobost


A Retro » Hírek – érdekességek

Pénteken 14 órakor, a szentendrei Péter-Pál-templomban búcsúztatják Herpai Sándor dobost – közölte Facebook-oldalán a zenész lánya, Herpai Csenge. A család azt kéri a gyászolóktól, hogy koszorú helyett inkább egy szál virágot...



2014. február 26., szerda

Tüskevár Panoptikum nyílik Keszthelyen


A Retro » Hírek – érdekességek

A keszthelyi Játékmúzeum mellett nyílik meg 2014. március 1-én a Tüskevár Panoptikum. A Tüskevár Panoptikumot – Tutajos – Seregi Zoltán nyitja meg.
Az avató délután 3-kor lesz, ahová szeretettel várják Matula bácsira és Fekete Istvánra jó szívvel...



2014. február 25., kedd

Törőcsik Mari: Édesanyámnak


A Retro » Retro magyar dalok

Részlet Zsüti a slágerkirály c. G. Dénes György emlékére rendezett gálaműsorból. S. Pollack, Spíró György és G. Dénes György szerzeményét előadja Törőcsik Mari.
Az édesanyámról...



2014. február 23., vasárnap

Bordogi Gyula jókor volt jó helyen


A Retro » Hírek – érdekességek

Bodrogi-GyulaBodrogi Gyula a Lillás Reggeli műsor vendége volt.


Bodrogi Gyula a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész.


Első felesége Törőcsik Mari Kossuth-díjas színművésznő, második felesége Voith Ági Jászai Mari-díjas színművésznő.


Bodrogi Gyulát temperamentuma, fiús bája, rendkí­vüli tánctehetsége hosszú időre a zenés ví­gjátéákok állandó hősévé avatta. Pályájának kezdetén elsősorban kortárs és klasszikus darabok karakterszerepeit osztották rá, ám jószemű rendezői hamarosan felismerték komikusi tehetségét is, s ettől kezdve a könnyű műfaj egyik legjellegzetesebb képviselője lett.


Szí­vesen szerepelt zenés-táncos darabokban, melyekben páratlan tánctudását és muzikalitását megcsillanthatta Jellemformáló készségét, sokoldalú szí­nészi képességeit inkább a film, illetve más szí­nházak kí­sérletezőbb kedvű rendezői aknázták ki.


Ezekben az alakí­tásaiban már ott rejlettek a későbbi karakterváltás csí­rái. Megtört, esendő kisemberek, hétköznapi tragédiák is hősei is hitelesen elevenednek meg szí­nészi játéka nyomán.



The post Bordogi Gyula jókor volt jó helyen appeared first on A Retro.




2014. február 22., szombat

Végső búcsút vettek Jancsó Miklóstól


A Retro » Hírek – érdekességek

Jancso-Miklos


Sok száz tisztelője, barátja, pályatársa kísérte utolsó útjára Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas filmrendezőt szombaton a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.


“Nélküled ma más lenne a világ, más képeket látnánk, és másként viszonyulnánk a filmhez és a körülöttünk lévő világhoz” – emlékezett pályatársára Tarr Béla filmrendező, hozzátéve: Jancsó Miklós a nézőket felnőtt, egyenrangú, partnernek tekintette.


Mint mondta, a rendező megmutatta, hogy egy film értékét nem a mozibevétel határozza meg, hanem hogy mennyire érinti meg az embereket, mennyire válnak maradandóvá, miként a Jancsó-filmek azzá váltak. “Nem fogadtál el semmilyen formát, iskolákat, stílust, mert te magad voltál a forma, a stílus és az iskola” – méltatta a január végén elhunyt mestert.


Tarr Béla szerint Jancsó Miklós “felszabadította” a filmet, hiszen világosan látta, hogy a film betegségének oka az a lineáris elbeszélésmód, amely “egyszerű sztorivá züllesztette a képi ábrázolás asszociatív kincstárát”. “Minden képkockád szemben áll azzal az üzleti vagy politikai érdekek által prostituált filmkészítéssel, amely korunkat jellemezte és jellemzi” – fogalmazott.


“Megtanulhattuk tőled, hogy nincs okunk félelemre, hogy erősek és szabadok vagyunk, minden beállításod, kamerád szárnyalása a szabadság igenléséről szól” – méltatta Jancsó Miklóst pályatársa, aki szerint neki köszönhetően autonómmá válhatott a néző. “A szabadság illúziója talán az első lépés a valódi szabadság felé: szembenézni és leszámolni azzal a szánalmas szervilizmussal, amely országunkat és a magyar filmeseket a mai napig jellemzi” – hangsúlyozta Tarr Béla.


Marx József stúdióvezető Balázsovits Lajos által felolvasott búcsúztatójában azt írta: “arra is tanítottál bennünket, hogy legyünk önérzetesek, ne legyünk álszemérmesek, ha sikerünk van, de ne tekintsük magunkat a világ közepének”. Úgy fogalmazott: Jancsó Miklós olyan ember, aki nem attól válik nagysággá, mert alkot, hanem előbb lesz nagy ember az univerzumot átfogó szemléletével, és csak utána, szinte mellékesen, alkot is.


“Te voltál, aki jelentőséget adott létezésünknek. Tudtuk, hogy tudsz rólunk, és ez elég volt nekünk” – idézte fel Marx József.


“Mester, visz az emlékáradat, merítenék csak egy maréknyit, de sodor, sodor a Jancsó-folyam” – kezdte beszédét Cserhalmi György. Felidézte a közös munkát, mint mondta, amikor véget ért a film, vele véget ért a szabadság is, várták a telefont, hogy Jancsó újra forgat. “És te újra forgattál, nekem mindegy volt, hogy mit, számomra a lényeg a szabadság élménye volt” – mondta a színész, aki a ’60-as évek végétől számos filmben dolgozott Jancsó Miklóssal.


A külföldi pályatársak üzeneteit Mundruczó Kornél, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Galkó Balázs és Szemán Béla olvasta fel. “Léteznek olyan szerencsés országok, melyek lelke (…) évtizedeken keresztül egy-egy nagy művészben testesül meg” – fogalmazott Gilles Jacob, a cannes-i filmfesztivál elnöke, aki szerint Magyarország számára Jancsó Miklós ilyen művész volt.


Andrzej Wajda Jancsó Miklóst mint a mozi világában egyedülálló jelenséget méltatta, Mike Leigh a mozi egyik nagy, radikális megújítójaként emlékezett a magyar filmművészre, Francis Coppola szerint pedig Jancsó Miklós művészi kifejezésmódjával a filmes világ nagy mértékben gazdagodott a szimbolizmus területén. Bíró Yvette forgatókönyvíró üzenetében hangsúlyozta: Jancsó Miklós örök értékeket hagyott hátra.


Jerzy Skolimowski a világ egyik legnagyobb filmrendezőjeként méltatta Jancsó Miklóst, akitől egykori tanítványaként búcsúzott Darren Aronofsky, míg Daniel Olbrychski és Michael York vele közös munkáikat elevenítették fel. Részvétét fejezte ki a családnak többek között Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Krzysztof Zanussi, Jiri Menzel és Agnieszka Holland filmrendező is.


Grunwalsky Ferenc filmrendező, operatőr felidézte, hogy Jancsó Miklóssal 51 éve voltak barátok. Arról szólt: büszkeség tölthet el bennünket, hogy ennyi nagyformátumú művész küldte el írásait, szeretettel és elismeréssel adózva Jancsó művészetének és személyiségének. Mint mondta, ezek az alkotók, nemcsak a gyászt hangsúlyozzák, hanem Magyarország egyik legnagyobb művésze filmjeinek élő emlékezetéről, művészetének maradandó hatásáról szólnak.


Jancsó szellemének jelenvalóságáról beszélt. Mint fogalmazott, a nagy művésznek két élete van. Egy, amikor a műveket készíti, kínlódik, harcol értük, aztán a második, amikor a műveivel birkózik az állandóan változó világ és megpróbálja megfejteni különösségeit és rejtélyeit.


Jancsó Miklóst sok százan kísérték utolsó útjára, köztük Mészáros Márta, Sára Sándor, Kósa Ferenc, Kovács András, Szabó István, Szász János, Jeles András, Sándor Pál, Török Ferenc és Can Togay János rendező, Koltai Lajos és Ragályi Elemér operatőr, Gáspár Sándor színművész, Konrád György író, Báron György filmkritikus, Benkő László zenész, Novák Ferenc koreográfus és a kulturális élet számos más kiválósága.


A búcsúzók között volt Halász János kultúráért felelős jelenlegi és Szőcs Géza egykori államtitkár, Csomós Miklós főpolgármester-helyettes, valamint Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor, Horváth Csaba, Hiller István, Kuncze Gábor politikusok.


A ravatalnál Sebő Ferenc és Dés László, a sírnál pedig – a Zár az égbolt című dallal – Lovasi András és Szabó Attila búcsúzott Jancsó Miklóstól.


A január 31-én, életének 93. évében elhunyt Jancsó Miklóst a Magyar Filmművészek Szövetsége, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fővárosi Önkormányzat is saját halottjának tekintette.


The post Végső búcsút vettek Jancsó Miklóstól appeared first on A Retro.




Bodrogi Gyula: Csala Zsuzsa csupa jókedv volt


A Retro » Hírek – érdekességek

csalazs


Csupa jókedv volt Csala Zsuzsa, a közönség nagyon szerette – mondta a színésznő halálhírétől megrendülten Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező az MTI-nek.


“Húsz évig dolgoztunk együtt a vidám színpadon, amikor a színpad még megvolt a Révay utcában. Zsuzsa hajtómotorja volt a színháznak, a közönség imádta” – emlékezett Bodrogi Gyula, aki 1982–2001 között volt a Vidám Színpad művészeti igazgatója és rendezője.


Elmondta, nem tudja felsorolni, hogy sok közös munkájuk közül melyiket szerette a legjobban, hiszen annyira sok volt és mind szép emlék. “Maga a munka volt vele a legkedvesebb.”


Csala Zsuzsa 1960-tól kezdve negyven évig volt a budapesti Vidám Színpad tagja, amikor a kétezres évek elején a színház arculatváltása után a társulatot szélnek eresztették.


“Rengeteg színdarabban és kabaréban játszottunk együtt, nagyon könnyű volt vele kijönni” – fogalmazott Bodrogi Gyula.


Mint felidézte, tudott róla, hogy a színésznő az utóbbi időben nem volt túl jó lelkiállapotban, de halálhíre nagyon váratlanul érte.


“Nagyon kedves ember volt, kedves és becsületes, csupa jókedv, akit a közönség nagyon szeretett. Ez volt ő.” – mondta Bodrogi Gyula.


The post Bodrogi Gyula: Csala Zsuzsa csupa jókedv volt appeared first on A Retro.




Tavasszal már látogatható lesz az egykori Vidám Park egy része


A Retro » Hírek – érdekességek

Az állatkert átvette a volt Vidám Park területétTavaszra megnyílhat a városligeti vidámparki terület egy része, amelyen a műemlék játékok mellett állatsimogatók várják majd a gyerekeket – mondta el Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója a terület átvétele alkalmából tartott szerdai sajtótájékoztatón.


Az igazgató hangsúlyozta, hogy a terület és a helyszínen maradó játékok átadásának időpontja 2013 decembere helyett mostanra húzódott, a késedelem és a terület meglehetősen rossz állapota nagyban megnehezíti a munkálatokat. Ennek ellenére a tervek szerint tartható lesz a terület tavaszi nyitása.


Idén már üzemelni fog a körhinta, a barlangvasút, a dzsungelvasút, a mesecsónak és jó eséllyel a hullámvasút is, valamint a tükörlabirintus és az elvarázsolt kastély is látogatható lesz.


“Első lépésként arra törekszünk, hogy a játékok használata biztonságos legyen. A hullámvasút esetében például hátra van még az építmény éves műszaki átvizsgálása, amelyet a vidámpark egykori üzemeltetője fog elvégezni. Emellett átköltöznek a területre a tevék, az alpakák, a parasztudvar lakói és a flamingók, valamint az állatsimogató is” – sorolta az igazgató.


Persányi Miklós hozzátette, hogy kifejezetten a vidámparki terület benépesítésére új fajokat is beszereznek. Ilyenek lesznek többek között a különböző szarvasfélék, a malacos vaddisznók, a tülkösszarvúak, a Heck-marhák és a négyszarvú juhok, de a lovagoltató és az állatsimogató is új lakókkal bővül majd.

Az átvett vidámparki játékok és az állatos látnivalók mellett az állatkert több családi játszóhelyet és élményprogramot is kínál majd: lesz például egy Manófalva elnevezésű létesítmény és egy új játszótér is, a nagyobbakat pedig egy kalandpálya várja majd.

Az igazgató elmondta, hogy az egykori Vurstlinak, az Angol Parknak és a Vidám Parknak is emléket kívánnak állítani, így a helyszínen egy múzeum kialakítását is tervezik. Itt a helyszín története mellett a területen maradt emlékeket, feliratokat, tárgyakat tervezik bemutatni.


A jegyárakkal kapcsolatban Persányi Miklós elmondta, hogy az állatkerti belépők érvényesek lesznek az új területre is, de lesz lehetőség külön a szórakoztató parkba is bemenni. Ez a jegy a tervek szerint 500 forintba fog kerülni, a játékokra plusz összegért lehet majd felülni.


Az igazgató beszélt arról is, hogy a valamivel több mint hat hektárnyi vidámparki terület egészére vonatkozó fejlesztési tervek csak 2018-ra valósulhatnak meg. “A tavasszal megnyíló attrakciók jó része csak ideiglenesen lesz felállítva, hogy a későbbi, nagyobb átalakításokat ne befolyásolják. Azonban nem szeretnénk a területet 2018-ig zárva tartani” – fejtette ki.


Hozzátette: az átalakítás második nagy üteme, a Pannon Park projekt munkálatai 2015 végén, 2016 elején kezdődhetnek meg.


A pénzügyi nehézségekkel küzdő Vidám Park megszüntetéséről 2012. november 28-án döntött a Fővárosi Közgyűlés, majd határozott arról is, hogy a területet az állatkert kapja meg. Az egykori vidámparki rész 2013 márciusában már jogilag az állatkerthez került, de annak nagy részén szeptember 30-ig még a Budapesti Vidámpark Zrt. üzemeltette szolgáltatásait. Az elmúlt hónapokban történt meg a játékok értékesítése, illetve leszerelése, így a területet valójában csak ez év februárjában vehette át az állatkert.


Hanga Zoltán, az intézmény szóvivője megjegyezte: szerdától a kert honlapján egy új felületen keresztül a vidámparki terület fejlesztéséről, programjairól is olvashatnak, tájékozódhatnak az érdeklődők.


MTI/MA

MTI Fotó: Kovács Attila


The post Tavasszal már látogatható lesz az egykori Vidám Park egy része appeared first on A Retro.




Meghalt Csala Zsuzsa: “a kabaré egyik legkiemelkedőbb komikája volt”


A Retro » Hírek – érdekességek

csalazsCsala Zsuzsa a kabaré műfajának Lórán Lenke mellett talán az egyetlen igazán fajsúlyos komikája volt, remek színésznő, nagyon szerethető ember a közönség és a kollégák részéről egyaránt – méltatta Verebes István a szombaton, 81 éves korában elhunyt színésznőt az MTI-nek.


“Én ismertem őt nagyon kedélyes korszakából, amikor a Vidám Színpad társulatának tagja volt. Annak a társulatnak, amelynek egyik legfőbb energiáját maga Csala Zsuzsa adta” – fogalmazott a rendező.


Elmondta, hogy a komika részese és egyik legkiemelkedőbb tagja volt annak az “oldott és remek hangulatnak”, amely a színpadot jellemezte. Szerencsésnek tartja magát, hogy több alkalommal is dolgozhattak együtt.


Felidézte, hogy a Vidám Színpad átalakulása, a társulat idézőjelbe vett megszűnése nagyon megviselte a művésznőt. “Egy keserű, szomorú, megalázott, rémes helyzetekbe belekényszerülő színésznő lett belőle, és azt gondolom, hogy az ő pályaképe tünet is volt, hiszen a színész, ha nincs szükség rá, abba hal bele” – fogalmazott.

Elmondta, Csala Zsuzsa a társulat sok tagjával együtt sokat emésztette magát a Vidám Színpad megszűnésén, hiszen azok, akik 20, 30 vagy 40 évig voltak egy színházban, úgy érezték, jószerivel kisemmizték őket. “Nagyon felelőtlenül bánunk azokkal, akiket a közönség szeret, régen nem becsüljük meg az öreg színészeinket” – tette hozzá.


Személyes emlékeiről mesélve felidézte, hogy volt egy játékuk; mikor találkoztak, egymás iránt érzett szeretetük jeleként Csala Zsuzsa mindig csücsörítve üdvözölte. “Az jut eszembe, hogy már soha nem fog rám többet csücsöríteni. Nagyon édes ember volt, nagyon sajnálom őt” – mondta Verebes megrendülten.


The post Meghalt Csala Zsuzsa: “a kabaré egyik legkiemelkedőbb komikája volt” appeared first on A Retro.




Ma délben búcsúztatják Jancsó Miklóst


A Retro » Hírek – érdekességek

Jancso-MiklosAz életének 93. évében elhunyt Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas filmrendezőt február 22-én, szombaton 12 órakor kísérik utolsó útjára a Fiumei úti Sírkertben – tájékoztatta az MTI-t hétfőn a Magyar Filmművészek Szövetsége.


A filmművészt a filmes szövetség mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fővárosi Önkormányzat is saját halottjának tekinti.


Jancsó Miklós haláláról világszerte megemlékeztek, nekrológot közölt többek között a The New York Times, a Franfurter Allgemeine Zeitung, a Le Monde vagy például Libération, a 64. Berlinalén pedig a magyar művész munkásságából a berlini filmfesztiválon bemutatott utolsó alkotását idézték fel. Ez a Magyarország 2011 című szkeccsfilm általa rendezett epizódja, amelyet a fesztivál portálján tettek közzé.


Jancsó Miklóst hosszan tartó súlyos betegség után január 31-én érte halál. A több rangos fesztivál – Cannes, Velence, Split – életműdíjával kitüntetett, Balázs Béla-díjas alkotó nevéhez olyan világhírű filmek kötődnek, mint az Oldás és kötés, a Szegénylegények, a Csend és kiáltás, a Fényes szelek, az Égi bárány. Utolsó játékfilmjét, az Oda az igazságot a 2010-es Filmszemlén mutatták be.


The post Ma délben búcsúztatják Jancsó Miklóst appeared first on A Retro.




2014. február 19., szerda

Február 20-án nyílik a Máté Péter-kiállítás


A Retro » Hírek – érdekességek

Mate_Peter_emlekkoncertKülönleges fotógyűjteményt tekinthet meg a közönség Máté Péter családjáról, barátairól és zenésztársairól Biatorbágyon a faluházban.


A kiállítást megnyitja a Máté Péter-emlékkoncert szervezője, Kozma András. Fellép Bebe, a Back II Black együttes énekese. Zongorán kíséri Bubenyák Zoltán, a Máté Péter-emlékkoncert zenei vezetője.


A kiállítás március 10-ig tekinthető meg, hétköznapokon 10.00–18.00 között.


The post Február 20-án nyílik a Máté Péter-kiállítás appeared first on A Retro.




2014. február 17., hétfő

Retro tárgyak: érdekességek a Pajtás fényképezőgépről


A Retro » Hírek – érdekességek

pajtasA Pajtás – mindenki Pajtása ! A legnépszerűbb magyar boxgép, több mint 100 000 db készült belőle.


A Pajtás sok olvasóinak ismerős, ami nem csoda, hiszen ez volt a leghosszabb ideig, legnagyobb mennyiségben előállított magyar fényképezőgép: 1955 és 1961 között 170 ezer darabot készített belőle.


A gép, tokkal-csavarral együtt egészen pontosan 221 forint 54 fillérbe került, ami ugyan 1954-ben legalább háromheti fizetés volt a gyárban, megjegyzendő viszont, hogy egy hasonló tudású gépért a Pajtás megjelenéséig hónapokig kellett güriznie az egykorú kétkezieknek. Érdekes adalék: tervezői továbbfejlesztették, és 1956-ban, Superbox néven szabadalmaztatták is a jobbított Pajtást, a szériatermelés azonban, ki tudja miért, sosem indult be.


A Pajtás fényképezőgépeket a Gamma Művekben gyártották 1955-től 1962-ig, 1960-tól pedig a Fővárosi Finomechanikai Vállalat is besegített. Objektívje Achromat, 1:8 fényerővel.



A 80 mm-es látószög elég soknak számít a rollfilmes gépek között, jó messze kell állni a fotózandó tárgytól, hogy minden sarka beleférjen a képbe.


Élességállításra nincs lehetőségünk, ez könnyíti a használatot. Nehezíti viszont, hogy 1/30 az egyetlen záridő, ami általánosan elfogadott nézetek szerint a kézből történő fényképezés alsó határa, már ami a berázást illeti.


Klikk ide és nézd meg ma mennyiért lehet megvenni egy Pajtás gépet.


Neked volt Pajtás géped? Lájk, ha igen.


The post Retro tárgyak: érdekességek a Pajtás fényképezőgépről appeared first on A Retro.




2014. február 16., vasárnap

Elhunyt Ungváry Ildikó, a Magyar Rádió korábbi szerkesztő-riportere


A Retro » Hírek – érdekességek

gyaszÉletének 72. évében, hosszú betegség után elhunyt Ungváry Ildikó, a Magyar Rádió korábbi munkatársa – tudatta a család vasárnap az MTI-vel.


Ungváry Ildikó 1965-ben bemondóként kezdett dolgozni a Magyar Rádióban, majd az ifjúsági szerkesztőség és a Szocioműhely szerkesztő-riportere volt.


Számtalan portréműsort készített művészekkel, tudósokkal, közéleti személyiségekkel, de szívügye volt a határokon túli magyarok élete is. Nevéhez fűződik a Segíthetünk és Társkereső műsor.


Ungváry Ildikó 2007-es nyugdíjazása után a Magyar Katolikus Rádióban dolgozott, egészen haláláig.


A Magyar Rádió Nonprofit Zrt. Ungváry Ildikót saját halottjának tekinti.


The post Elhunyt Ungváry Ildikó, a Magyar Rádió korábbi szerkesztő-riportere appeared first on A Retro.




Korda György: “Nem zavar, hogy megrockosították a dalomat”


A Retro » Hírek – érdekességek

kordahoolKorda György már rengetegszer részt vett dalfesztiválon, de nagyon élvezte, hogy most egy pörgős feldolgozásban, a Hooligans-szel együtt léphetett fel.


Kik a kedvencei? És a Hooligans énekesének, Csipának?


Az is kiderült, kedvett kapott-e a csapat egy jövő évi Eurovízióra. A szombati középdöntő vendégeivel beszélgettem.



The post Korda György: “Nem zavar, hogy megrockosították a dalomat” appeared first on A Retro.




2014. február 15., szombat

Nem létező Omega-bulira árulnak jegyeket


A Retro » Hírek – érdekességek

koborjsSzerződést még nem kötöttek az Omega együttessel, de a belépőket már árulják az észak-amerikai Magyar Világtalálkozóra, amelyet augusztus 22–24. között rendeznek meg a Niagara-vízesés melletti Árpád-parkban – írja a Blikk.


A Magyar Világtalálkozóra átszámítva 14 ezer forintba kerül a napijegy, és 48 ezerbe a bérlet, igaz, elővételben valamelyest olcsóbbak a belépők.


– Ezek valóban magas árak, de a legnagyobb gond, hogy a rendezvénynek nincs menedzsmentje, amellyel hivatalosan levelezhetnék, és amelyet le tudna ellenőrizni az amerikai jogászunk – vázolta Trunkos András az Omega menedzsere, akit már többször hívott telefonon Komáromi Zoltán, a Világtalálkozó főszervezője.


– Mások is bejelentkeztek – mind magánszemélyek –, de szerződéstervezetet sem küldtek, ezért is tartjuk aggályosnak, hogy a Magyar Világtalálkozó honlapján már tényként tették közzé az Omega koncertjét – összegezte Trunkos.


The post Nem létező Omega-bulira árulnak jegyeket appeared first on A Retro.




Koncz Zsuzsa CD a népszerű magazinban


A Retro » Hírek – érdekességek

beszkonczAz énekesnő tíz legszebb slágerével jelenik meg a BEST magazin legfrissebb száma.



Koncz Zsuzsa még ma, 67 évesen is hihetetlen népszerűségnek örvend.


A BEST magazin legfrissebb száma pedig február 14-től az énekesnő tíz legszebb slágerével is kapható.



The post Koncz Zsuzsa CD a népszerű magazinban appeared first on A Retro.




2014. február 8., szombat

Szulák Andrea 50 éves lett


A Retro » Hírek – érdekességek

szulakanSzulák Andrea február 8-án töltötte be az 50. életévét.  Ez alkalomból köszöntjük összeállításunkkal.


A 80-as években külföldön dolgozott tánczenészként. Miután visszaköltözött Magyarországra, rangosabb hazai lokálokban és bárokban lépett fel.


1990-ben az új Neoton énekesnője lett a Neoton Família szakadása után. 1992 és 1994 között a Rapülők zenekarral dolgozott. 1993-ban ő képviselte Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon az Árva reggel című számával, de az elődöntőben sajnos nem jutott tovább. 1994-ben az év énekesnője lett. 1998-ban kezdte meg a tévés karrierjét a TV2-nél a Ki vagyok én? című műsorával.


A kétezres évek elején több országos televízióban is saját műsort kapott, majd 2007. április 26-án életet adott lányának, Rozinának.


Szulák Andrea az egyik legsokoldalúbb magyar előadóművész, aki újabb és újabb produkciókkal halad a fejlődés útján. Azonban február 13-án, az Orfeumban megidézi a múltat, A dizőz 2.0 címmel újrahangolva, XXI. századi motorral felturbózva a maga idejében hatalmas sikerrel játszott, egyszemélyes előadását.


Az igazi előadóművész a közönséggel való intim közelségben, szinte testközelből, folyamatos szemkontaktussal, a pódiumon egyedül képes leginkább megmutatni önmagát, felvonultatni összetett énekesi-színészi eszköztára legjavát, teljes pompájukban megmutatni védjegyének számító, látható és ritkábban felszínre törő tulajdonságait, megnyilvánulásait, elkalandozni személyisége legmélyebb zugaiba, szabadjára ereszteni korábban kiaknázatlan tartalékait.


Klikk és nézz szét az énekesnő kiadványai között.


Szulák Andrea hosszú éveken át futó, egyszemélyes darabja, A dizőz jó egy évtizede hiányzik a fővárosi repertoárból, azonban február 13-án, az egyetlen pesti mulatóban, főnixmadárként születik újra.


Az eredeti előadás rendszerfrissítésnek vetve alá magát, A dizőz 2.0 címmel a felgyorsult, elektronikus világba helyezi a történést, ami nemcsak trendiségét, hanem aktualitását is szavatolja.


A sokoldalú énekes-színész-televíziós személyiség ismételten széttárja karjait, hogy a tőle megszokott, elbűvölő és egyben dögös módon, őszintén és tiszta szándékkal adjon egy újabb, értékes darabot magából.


A hivatásával szüntelen, alázatos szolgálatot végző családanya örömmel és izgalommal beszél karrierje egyik kiemelkedő fénypontjáról.


Olvasd el a Zene.hu interjúját az énekesnővel.


The post Szulák Andrea 50 éves lett appeared first on A Retro.




2014. február 7., péntek

A Nagy Duett 2014: Csepregi Éva is versenybe száll


A Retro » Hírek – érdekességek

csepregijoshiÖsszeállt A Nagy Duett húsz fős mezőnye. A TV2 február 9-én induló showműsorában a tíz profi énekes mellett tíz, éneklésben amatőr sztárversenyző ragad mikrofont, hogy lenyűgözze a nézőket és a háromfős zsűrit.


Február 9-én startol A Nagy Duett harmadik évada, amelyben ismét tíz sztárpár igyekszik lehengerlő produkciókkal szórakoztatni a közönséget és az ítészeket.


A Balázs Klári, Dobrády Ákos és Kasza Tibor alkotta zsűri már kíváncsian várja a párosok duettjeit és ahogy azt eddig is megszokhattuk, humorral megspékelve igyekeznek értékelni a látottakat, hallottakat.


Természetesen az ő pontszámaik mellett a közönség szavazatai is nagymértékben befolyásolják a sorrendet, a két eredményt összefésülve derül ki majd minden adás végén, melyik kettősnek kell búcsút intenie.


Csatlakozz, ha kedveled A Nagy Duett műsort.



Idén Csepregi Éva – Joshi Bharat, Radics Gigi – Hujber Feri, Nótár Mary – Fekete László, Hien – Cooky, Oroszlán Szonja – Kárász Róbert, Dolhai Attila – Pokorny Lia, Király Viktor – Majoros Hajnalka, LL Junior – Sarka Kata, Sipos Péter – Csisztu Zsuzsa, valamint Cserpes Laura és Gesztesi Máté alkotta duók lépnek majd A Nagy Duett színpadára.


A párosok már gőzerővel próbálnak, az énekórák mellett táncórákat is vesznek, ki több, ki kevesebb eredménnyel. Humoros, meghökkentő, megható és szórakoztató produkciókban idén sem lesz hiány. A sztárok már hangolnak, hogy február 9-én harcba szálljanak Az év duettpárja címért.


Mely páros a legszimpatikusabb számodra a Nagy Duett 2014-ből? VOKS ITT!


The post A Nagy Duett 2014: Csepregi Éva is versenybe száll appeared first on A Retro.




2014. február 6., csütörtök

Megnyílt a magyar Rockmúzeum Budapesten – videóval


A Retro » Hírek – érdekességek

rockcasarnokMegnyílt csütörtökön a Rockmúzeum, a MagyaRock Hírességek Csarnoka az angyalföldi RaM Colosseumban. Az állandó kiállításon a hatvanas évek elejétől mutatják be a magyar rockzene történetét korabeli plakátok, fotók, hangszerek, zenészrelikviák segítségével.


“Örülök, hogy létrejött a múzeum, mert nem szabad elfelejteni azt a világot, életérzést, hangulatot, amely a magyar rockzene indulásához kötődik” – mondta beszédében Tarlós István főpolgármester.


Felidézte, hogy szinte beleszületett a magyar beat/rock világába, a hetvenes évek elején több mint négyszáz darabból álló lemezgyűjteménye volt. “Az iskolában mögöttem ült Homonnai Botond, a Liversing dobosa, Homonnai Zsombor öccse, sok koncertre jártam, később a Fehérvári úti Illés-klubot még szerveztem is”.


Tóth József XIII. kerületi polgármester arról szólt, hogy nemcsak a magyar, hanem az egyetemes zenekultúra gyarapszik egy új intézménnyel. Elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben a rockzene iparággá vált, ugyanakkor önálló tudományággá is, nemrég a Magyar Tudományos Akadémián működő kutatócsoport szervezett tudományos konferenciát a könnyűzenéről.


“Itt a kerületben számos kiváló klub működött a hatvanas években, itt volt a Bosch, a József Attila Művelődési Központ, itt lakott Szörényi Levente, Tátrai Tibor, Radics Béla, akiről utcát neveztünk el és szobor őrzi emlékét Angyalföldön” – mondta Tóth József.


A múzeum egyik megálmodója, B. Tóth László rádiós műsorvezető kitért arra, hogy a múzeum 810 négyzetméteren állít emléket a magyar rockzene elmúlt ötven évének. Mint elhangzott, másfél évvel ezelőtt Kelemen Andrással, az Old Boys gitárosával közösen határozták el, hogy létrehozzák a múzeumot. Megalapították a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesületet, amely a RaM Colosseumban talált otthonra, ide kerültek a zenészek, magánszemélyek régi relikviái.


Az állandóan bővülő kiállításon – amelyhez továbbra is várják a felajánlásokat – látható például Radics Béla híres szamurájfejes pólója, Szörényi Levente első és egyik utolsó gitárja, az Omega első füstgépe, gitárok, orgonák, dobok, erősítők, orsós magnók, fotók, régi EDDA-, Beatrice, Fonográf-, Piramis-, Omega, P. Mobil-plakátok.

“Történelem, politika, múlt: a Szabad Európa Rádió teljes stúdiója megtekinthető a Rockmúzeumban” – tette hozzá B. Tóth László, aki a későbbiekben létre akarja hozni a Rockmúzeumok Nemzetközi Szövetségét, és a most látható törzsanyagon kívül vándorkiállításokat, időszakos tematikus tárlatokat is szervezne.


A megnyitón jelen volt mások mellett Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs, Bródy János (Illés, Fonográf), Benkő László (Omega), Benkó Sándor (Benkó Dixieland Band), Frenreisz Károly (Metró, LGT, Skorpió) és Závodi János (Piramis).


“Egy brit ötcsatornás keverőpultot ajánlottam fel a múzeumnak. Ezt használtuk az LGT-vel 1972-ben az angliai Lincoln Fesztiválon 70 ezer néző előtt. Azóta nagyon vigyázok rá, és ha ránézek, az egész korszak az eszembe jut. Tervezem, hogy később más dolgokat is hozok ide, de egyet sajnos már biztosan nem fogok. Volt egy Fender Precision basszusgitárom a Skorpióval, amit 1976-ban vagy 1977-ben eladtam egy svájci zenekarnak, mert akkora pénzt adtak érte, hogy nem tudtam nemet mondani. Sajnálom azt is, hogy annak idején nem tartottam meg azokat a fényes jelmezeket, ruhákat, hatalmas talpú csizmákat, amiket a koncerteken használtunk” – mondta Frenreisz Károly az MTI-nek.


Az állandó kiállítás, amely egyelőre 1989-ig követi nyomon a magyar rockzene történetét, február 8-tól látogatható minden szombaton és vasárnap 10-től 18 óráig. A MagyaRock Hírességek Csarnoka megtalálható a Facebookon, valamint – a még fejlesztés alatt álló – www.rockcsarnok.hu honlapon is.



The post Megnyílt a magyar Rockmúzeum Budapesten – videóval appeared first on A Retro.




Bodrogi Gyula: “A színész az a színházban színész”


A Retro » Hírek – érdekességek

Bodrogi-GyulaBodrogi Gyula – interjú: érdekes és őszinte beszélgetés.


A Nemzet Színészével, Bodrogi Gyulával beszélgetett a Mosaic Online riportere a színészetről, a celebségről, a színházról, és a mostani színészképzésről is.



The post Bodrogi Gyula: “A színész az a színházban színész” appeared first on A Retro.




A nap képe: Máté Péter aláírt fotója


A Retro » Hírek – érdekességek

mátépéterMáté Péter tragikusan fiatalon, 37 évesen hunyt el 1984-ben. Nincs Magyarországon olyan személy, aki ne ismerné dalait, utánozhatatlan orgánumát.



Máté Péter köztünk élt és alkotott, ám autogramját az alább bemutatott hiteles darabon túl klubtagjaink még sosem látták. Ezt a példányt egy fiatalkori Szipál fotó hátuljára írta, s néhány évvel ezelőtt az egyik budapesti bolhapiacon bukkant rá egyik kollégánk. Mivel referenciaként nem állt rendelkezésre egyik klubtagunknál sem összehasonlító minta, rendkívül nehéz volt eldönteni, hogy a fénykép hátoldalán valóban Máté Péter aláírása szerepel, avagy csak a fénykép tulajdonosa esetleg ráírta, hogy a fénykép kit ábrázol. Az írás lendülete és elhelyezkedése, betűvetése arra utalt, hogy az írás autogram, s nem egy valaki által a képre írt név. Hogy biztosak legyünk a szignó eredetiségében, felkerestük Máté Péter özvegyét és leányát, akik megerősítették, hogy a fénykép hátoldalán található írás Máté Péter aláírása, azaz igazi relikvia.” – közölte az autogram.blog.hu.


mátépéter




The post A nap képe: Máté Péter aláírt fotója appeared first on A Retro.




2014. február 5., szerda

Videó! Szepesi és Vitray szilveszteri köszöntője 1970-ben.


A Retro » Hírek – érdekességek

szepesivitraySzepesi György és Vitray Tamás szilveszteri köszöntője 1970-ben.


Nézd meg mit kíván a két nagyság 1971-re.


The post Videó! Szepesi és Vitray szilveszteri köszöntője 1970-ben. appeared first on A Retro.




2014. február 3., hétfő

Grosics Gyula: “… félek hogy elsírom magam”


A Retro » Hírek – érdekességek

grosics-gyulaGrosics Gyulát, az Aranycsapat kapusát 88. születésnapja alkalmából köszöntötték hétfőn a róla elnevezett újbudai általános iskolában.


A születésnapját kedden ünneplő legendás labdarúgó a diákok ovációja közepette vonult be az iskola tornatermébe, majd beszédében azt kívánta a fiataloknak, hogy a haza, a magyar sport, s önmaguk dicsőségére éljék az életüket. Egyben kérte, hogy szakmailag és erkölcsileg is tegyenek meg mindent, hogy a nemzet még sokáig fennmaradjon.


“Sajnálom, hogy a csapat többi tagja, kivéve Buzánszky Jenőt, már nem élnek, így nem ülhetnek itt közöttünk olyan emberek, akik megbecsülést és tiszteletet vívtak ki ennek a sokat szenvedett nemzetnek. Tudnék többet is mondani, de félek hogy elsírom magam” – zárta szavait elérzékenyülve Grosics Gyula.


Simicskó István, sportért és ifjúságért felelős államtitkár köszöntőjében arról beszélt, hogy ugyan a születésnap egy családi ünnep, de vannak olyan kiváló emberek, a nemzet kincsei, akiknek a születésnapja az egész ország számára ünnep. A diákokat arra kérte, legyenek büszkék és soha ne felejtsék el, hogy iskolájuk kiről kapta a nevét, mert ez a név kötelezi is őket.


Az ünnepségen a 2/B osztályosok Grosics életútját elevenítették fel, az elsősök pedig tornával köszöntötték. Végül az iskola tortával kedveskedett a legendás kapusnak.


Grosics Gyula Dorogon született, pályafutása során a Dorog, a MATEOSZ a Bp. Honvéd és a Tatabánya színeiben összesen 390 bajnoki mérkőzésen szerepelt. A magyar válogatottban 86-szor játszott, három világbajnokságon lépett pályára. A 1954-es világbajnoki ezüstérme mellett olimpiai bajnoki címet is szerzett a nemzeti együttessel, míg a Honvéddal háromszor volt magyar bajnok.


A 20. század legjobb magyar kapusának választott futballista 1994 óta a Hallhatatlanok Klubjának a tagja, s 2011 márciusa óta a Nemzet Sportolója. Az újbudai iskola 2008 novembere óta viseli a nevét.


MTI


The post Grosics Gyula: “… félek hogy elsírom magam” appeared first on A Retro.




2014. február 2., vasárnap

Aradszky László: “Már attól jó lesz a kedvem, ha…”


A Retro » Hírek – érdekességek

aradszky1Pihenéssel töltötte a januárt, a jövő hét végétől pedig újra színpadon áll Aradszky László, aki továbbra sem kíméli magát. A táncdalénekes három nap alatt teljesít négy fellépést, és stílusos koncerttel kezdi az évet. Alább a Blikk interjúját közöljük.


Januárban mit csinált?

Unokáztam! A két nagyfiúnak hordozható számítógépet és zenei felvevőt hozott a Jézuskám, és büszke vagyok, hogy komputeres kérdésekben magam is a segítségükre lehettem, mert ebbe aránylag jól beletanultam. A már majdnem négyesztendős Aradszky Olíviával pedig duettet énekeltem az otthoni stúdiómban, valahányszor eljöttek hozzánk látogatóba. No meg tapsoltam és fényképeztem, amikor megmutatta, miket tanult a balettórán.


Márciusban négy fellépése lesz három egymást követő napon. Ez nem megerőltető?

Az, de eddig sem mutattam ki, amikor legszívesebben tántorogtam volna a fáradtságtól. Fegyelmezettségemben a jövőben is bízom, bár ez a négy fellépés valóban sűrűnek ígérkezik. Annál is inkább, mert Erdélyből kell visszaérnem Kalocsára. Persze már alig várom, akárcsak az idei első koncertemet az aradi magyar bálon. Már attól jó lesz a kedvem, ha arra gondolok: Aradszky Aradon.


Hogy szolgál az egészsége?

Köszönöm, ragyogóan, csak akkor kell rögvest szobabiciklire pattannom, amikor vesztésre áll a Barcelona, ami sajnos be is következett a hét végén…


Forrás: Blikk


The post Aradszky László: “Már attól jó lesz a kedvem, ha…” appeared first on A Retro.




Zorán: “a közönség megtette a magáét, most már…”


A Retro » Hírek – érdekességek

zoran2“Változnak a dalok az évek során, mégpedig úgy hogy más és más rétegei kerülnek felszínre vagy előtérbe” – mondta Sztevanovity Zorán, aki Egy pár barát című, tavaly ősszel megjelent duett-lemeze és a jövő hét végén a Papp László Budapest Sportarénában tartandó koncertje kapcsán volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.


Az előadóművész a koncert fárasztó előkészületeit kommentálva úgy fogalmazott: “amikor még előtt van, az ember mindig úgy érzi, nagyon meggondolja, belevág-e mégegyszer ilyen nagy koncert szervezésébe.”


A február 8.- i előadásra már nem lehet jegyet kapni, Sztevanovity Zorán erre azt mondta: “a közönség megtette a magáét, most már rajtuk nem múlik, hogyan sikerül.” Az énekes azt is elárulta, nagyjából 300 ember munkája kell ahhoz, hogy megvalósuljon egy ilyen nagyszabású produkció.


Sztevanovity Zorán pályafutásában a legfontosabbnak azt tartja, hogy a soha, egy pillanatig sem érezte rutinszerűnek az éneklést. Példaként azt említette, hogy – reméli a közönség is így érzi – soha nem úgy kezd bele az Apám hitte című dal éneklésében mintha ezredszer énekelné. Hozzátette: “a drukk mindig bennem van, de ez nem bénító, inkább doppingoló.”


Arra a kérdésre, hogy mit jelent számára a siker, Sztevanovity Zorán azt válaszolta: nem nagyon van olyan díj, amit ne kapott volna meg. De szavai szerint, soha nem érezte úgy, hogy egyedül kapta az elismeréseket, minden csapat munka eredménye volt. De a díjak mellett “az a játszma, hogy kimegy a színpadra, és teltház fogadja az igazán fontos dolog.”


Sztevanovity Zorán úgy látja: pályája során nagyon sok minden spontán módon, szinte véletlenszerűen alakult. “Az egyik záloga annak, hogy ezt a műfajt ilyen sokáig lehet csinálni, hogy nem annyira megkonstruált, mint amennyire az lehetne. Sok minden “pénzfeldobásos” alapon dőlt el, vagy még úgy sem, sokszor csak alakultak a dolgok.” Mint mondta: szerencsés, hogy így alakulhatott, “egy kicsit rábíztam magam a sorsra.”


Zorán hosszú pályafutása alatt énekelt már számos duettet, egy részük lemezen is megjelent, de akadtak alkalmi együttműködések is: hol ő hívott meg barátokat, pályatársakat egy-egy fontosabb koncertjére, hol őt hívták meg duett-partnernek. Ezekből a dalokból válogatta össze Egy pár barát című lemezének anyagát. Az albumon nagyrészt új stúdiófelvételek hallhatók.


A régebbi és alig pár évvel ezelőtti Zorán-dalok mellett szerepel a lemezen Leonard Cohen dalának új, magyarított változata, egy erdélyi jiddis népdal átirata, valamint kultikus filmdal magyar-szerb nyelvű átdolgozása is.

Az album, az eladások alapján közel jár ahhoz, hogy platinalemez legyen, ami Sztevanovity Zorán szerint azt jelenti, hogy ennek a fajta zenének a közönsége még áldoz arra, hogy CD-t vásároljon.


Az Aréna teljes műsorát meghllgathatja ha ide kattint.


Klikk és nézz szét Zorán kiadványai között.


Forrás: inforadio.hu

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

The post Zorán: “a közönség megtette a magáét, most már…” appeared first on A Retro.




Csakazértis szerelem! Zenés játék az Első Emelet slágereivel


A Retro » Hírek – érdekességek

csakazertisIgaz, hogy az Első Emelet, mint koncertező zenekar elköszönt a közönségtől, de szerencsére egyelőre nem kell lemondani a legendás dalokról. A Turay Ida Színház ugyanis március 1-jén mutatja be Topolcsányi Laura, Csakazértis Szerelem című zenés játékát, amely Emelet dalokkal lesz telis-tele. 


A zenekar frontembere, Patkó Béla „Kiki”, maga is szerepel a darabban, de nem tervezi, hogy szakmát vált. Saját kérésérenem kap prózai szerepet.


„Énekes vagyok, nem színész és nem szeretném elhitetni az emberekkel, hogy az vagyok. Saját magamat alakítom a darabban. Izgalmas feladat, teljesen más lesz színházi közegben énekelni a dalokat, mint koncerten. A színpadon egyedül leszek a zenekarból, de a produkcióból Berkes Gábor is kiveszi a részét, hiszen ő a zenei szerkesztője. Örülök, mert sok nagyszerű művésszel szerepelek majd egy színpadon. Többek között Keresztes Ildikó, Sasvári Sándor, Mikó István, Hűvösvölgyi Ildikó és sok más tehetség, mint például Sövegjártó Áron is látható lesz a színpadon” – mondta el Kiki, aki arról is beszámolt, hogy a héten el is kezdték a próbákat a márciusi bemutatóra.


Időutazás, Emelet módra


2013. december 28., este fél tizenegy. Az Első Emelet frontembere a zenekar nevében búcsúzik… Harminc év. Ennyit kell lezárni. A szíve egyszerre dobog a torkában, a mellkasában, az erekben még lüktet a ritmus… A színfalak mögött lassan lehűlnek a gondolatok, és a sűrített emlékezés kifeszíti az Időkaput…


Odaát 1986-ot írnak, és a Havanna lakótelep első emeleti lakásában néhány fiatal srác hifitornyot tákol a szombat esti bulihoz. A háttérben Brinkmann professzor férfias orgánuma zengeti a Videotont, a konyhában szilvalekvár bugyog.


Neonszínű csajok esnek be az ajtón, a kóla és a vörösbor kapkodva házasságot köt, a lemezjátszó huszadjára pörgeti a Kisgenerációt, a plafonról diszkógömb szórja fényét igazságosan az első, a rutinos és a megunt csókokra.IFrame


Mi csavarja ki mégis ezt a hamisítatlan, trabantos magyar idillt, ezt a szépségesen megszokottnak ígérkező szombatot a tengelyéből? Néhány váratlan tényező…


Egy amerikai szende, egy zaklatott alsószomszéd, két tanult őre a rendnek, egy rózsadombi elvtárs… és egy nulla. Igen, itt egy nullának is fontos szerep jut.


De hangban sem hagynak hiányérzetet: Patkó Béla Kikit – bármily meglepő – maga Patkó Béla Kiki játssza, s a lakótelepi csinos munkásasszonynak, Keresztes Ildikónak a makulátlan elvtárs szerepében Sasvári Sándor csapja újra a régi szelet…


The post Csakazértis szerelem! Zenés játék az Első Emelet slágereivel appeared first on A Retro.




Retro édesség: Macskanyelv


A Retro » Hírek – érdekességek

A macskanyelv hosszúkás, két végén kidomborodó, a macska nyelvére emlékeztető alakú, 5–8 cm hosszú csokoládérúd. Készülhet fehér-, tej- vagy étcsokoládéból. Felhasználható közvetlen fogyasztásra, avagy cukrászkészítmények díszítésére.


Feltalálása Gerbeaud Emil (1854–1919) svájci származású cukrász nevéhez fűződik,[1] és már 1892-től ismert volt. Számos európai országban, továbbá Japánban is népszerű. Megjegyzendő, hogy egyes országokban (például Franciaországban vagy Angliában) a hasonló alakú teasüteményt nevezik macskanyelvnek.


A macskanyelvet még a múlt század közepén kezdte gyártani a Szerencsi Csokoládégyár, jelenlegi gyártója, a Karamell-Snack Kft. 2002-ben vette át a termékkört. Kiskunmajsán van az üzem, ott gyártják a konyakos meggyet is.


A cég kereskedelmi igazgatója szerint a macskanyelvet hagyományos megjelenése teszi vonzóvá. Van egy újabb változata is, a Walt Disney macskanyelv.


Ezeket érdemes megnézni


Fehércsokis macskanyelv


Fehércsokis macskanyelv – diabetikus


Tejcsokoládés macskanyelv


Tejcsokoládés macskanyelv-diabetikus.


Étcsokoládés macskanyelv


Étcsokoládés macskanyelv – diabetikus.


Lájk, ha kedveled a Macskanyelvet.


The post Retro édesség: Macskanyelv appeared first on A Retro.




A LGT kapta a Story Ötcsillag díjat


A Retro » Hírek – érdekességek

lgtstoryA csillogó estélyen immár tizenötödik alkalommal ünnepelt együtt a hazai sztárvilág. A jubileumi Story Ötcsillag és Érték Díjátadó Gálán kiderült, hogy 2013-ban kik voltak az olvasók kedvencei. Az Év zenei produkciója az LGT lett.


A Story Ötcsillag Díjakat 1999 óta ítélik oda a hazai sztárvilág legnépszerűbb képviselőinek a Story olvasóinak szavazatai alapján.


Idén is több ezer szavazat érkezett, amelyben az év zenei és televíziós produkciójáról, valamint műsorvezetőjének, műsorvezetőnőjének és színészének személyéről döntött a közönség. Kiderült továbbá az is, hogy melyik műsor nyerte el Az év leg-legje címet.A díjak az igazi népszerűség fokmérői, a közönség szeretetének jelképei.



„A 15. jubileumi Gála bizonyítja, hogy ez a díj valódi hagyomány. Évről évre maguk a sztárok is izgatottan várják, hogy ki nyeri az egyes kategóriák díjait, és ki a közönség igazi kedvence” – nyilatkozott Ómolnár Miklós, a Story magazin főszerkesztője. Az olvasók szavazatai alapján 2013 legnépszerűbb produkciói és személyiségei Ómolnár Miklóstól vették át a Story Ötcsillag Díjat.




A Story Ötcsillag Díj kategóriáinak legjobbjai a következők:


Az Év Műsorvezetőnője – Lilu, az RTL Klub műsorvezetőnője

Az Év Műsorvezetője – Friderikusz Sándor, a TV2 műsorvezetője


Az Év Színésze – Stohl András, színész-műsorvezető, 2013-tól a Vígszínház művésze

Az Év Zenei Produkciója – LGT, a magyar rockzene egyik legnagyobb hatású együttese


Az Év Televíziós Produkciója – X-Faktor 2013, az RTL Klub énekes tehetségkutatójának negyedik évada

Az év leg-legje díjat a TV2 Sztárban sztár című műsora vihette haza.


The post A LGT kapta a Story Ötcsillag díjat appeared first on A Retro.




Presser Gábor Bostonban koncertezik


A Retro » Hírek – érdekességek

presserg1


Február 23-án délután Presser Gábor-koncert lesz Bostonban. Az előadó az esemény bevételét az Oltalom Karitatív Egyesület javára ajánlja fel.


Presser Gábor Prima Primissima-, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző és előadóművész szerzői estet tart New Englandben, Bostonban (Cambridge-ben). Az előadás februás 23-án, vasárnap délután 3 órakor kezdődik.


Presser Gábor koncertje különleges alkalom és nagy lehetőség, hogy az Amerikában élő magyarok és az amerikai magyarok igazán nívós hazai zenei élménnyel gazdagodjanak és a magyar könnyűzene egyik klasszikusával, élő legendájával találkozhassanak.


A szervezők előzetes jelentkezést kérnek. Email: baloghek@prodigy.net Bővebb információ és jelentkezés a Massachusetts-i Magyar Egyesület honlapján. http://www.bostonhungarians.org


Presser Gábor a massachusetts-i adományokat a budapesti Oltalom Karitativ Egyesület javára ajánlja fel: http://www.oltalom.hu/rovat.php?id=64&lang=hu&mid=91


The post Presser Gábor Bostonban koncertezik appeared first on A Retro.




2014. február 1., szombat

Kovács Kati: “aj, rossz gombot nyomtam!”


A Retro » Hírek – érdekességek

kovacskati480260Nem erőssége a technika Kovács Katinak. Az énekesnőről A Dal című műsor zsűritagjaként is kiderült: közelebb áll a hangjegyekhez, mint egy számítógéphez. De ô ezt nem bánja.


aj, rossz gombot nyomtam! – kiáltott fel Kovács Kati zsűriszékében A Dal elődöntőjének első fordulójában. Az énekesnő éppen a szavazatát akarta bepötyögni a modern kütyün, ám pechjére valamit „félrenyomott”. Kétségbe esésében kollégái segítségét kellett kérnie. Az énekesnő a Borsnak bevallotta, csakugyan nem erőssége a modern technika, viszont úgy érzi, nincs is szüksége rá.


– Nekem nincs időm megtanulni ezeknek a modern eszközöknek a használatát, hiszen én a televízióban szerepelek, s nem vagyok műszaki szakértő. Ez inkább a férfiak dolga. Zorán, Bródy vagy éppen Somló Tamás képesek a technikában is jeleskedni a művészet mellett, én erre alkalmatlan vagyok.


Én szövegeket írok és lírai oldaláról közelítem meg a világot. De mindenesetre csodálom azt a hatalmas led-falat, amely A Dalban látható. Az csakugyan csodálatos! – magyarázta hazánk elismert művésze, aki lapunknak azt is elmondta, sem az okostelefonokkal, sem pedig a számítástechnika vívmányaival nem ápol jó barátságot.


– Tudom, a fejlődés megállíthatatlan, és én imádom a haladást. Nagy csodálója vagyok azoknak a gyerekeknek, akik játszi könnyedséggel kattogtatják az okosmobilokat és laptopokat. Fiatal korban nyilván mindenki fogékonyabb a tudásra: rólam is alig akarták elhinni, hogy képes vagyok dízel autót vezetni.


Forrás: Bors


The post Kovács Kati: “aj, rossz gombot nyomtam!” appeared first on A Retro.




A Dal 2014: Presser Gábor különleges duettre készül


A Retro » Hírek – érdekességek

pressergA tíz versenyző, a műsorvezetők és az egész stáb megérkezett délelőtt az MTVA székházába, hogy Koós György rendezői eligazításával elkezdjék az adás előtti utolsó próbasorozatot.


Az eligazításon az is kiderült, hogy milyen lesz a mai extra produkció. Egy különleges duett készül estére, A Dal zsűritagja, Rúzsa Magdi egy igazi legendával, Presser Gáborral lép majd színpadra.


Klikk IDE és nézz szét Presser Gábor kiadványai között.


A Dal 2014 ma is 20:20-kor kezdődik az M1-en és a Duna World-ön.


Olvass tovább: A Dal 2014 második elődöntő: ők lépnek fel!


The post A Dal 2014: Presser Gábor különleges duettre készül appeared first on A Retro.




A nap képe – Zorán: “Nagy buli volt ma Pécsett”


A Retro » Hírek – érdekességek

zoranpecsZorán január 31-én 19 órai kezdettel a Kodály Központban lépett fel. Azt eseményről egy fotót is posztolt.


“Nagy buli volt ma Pécsett, köszönjük szépen!

A képen a zenekar Bródy Jánost kíséri, épp az Édes életünk szól.”

zoranpecs


The post A nap képe – Zorán: “Nagy buli volt ma Pécsett” appeared first on A Retro.