Pages

2014. január 31., péntek

Filmekkel emlékeznek Jancsó Miklósra az M1-en és a Dunán


A Retro » Hírek – érdekességek

Jancso-MiklosA közmédia január 31-én, pénteken este az Oldás és Kötés, (M1 20.20) és az Így jöttem (Duna 22.03) című filmeket tűzi műsorára.


A két alkotással az MTVA az elhunyt filmrendező Jancsó Miklós emléke előtt tiszteleg.


Az 1964-ben készült Oldás és kötés című filmben a kétszeres Kossuth-díjas rendező a fiatal ambiciózus orvos és az idős, tapasztalt professzor kapcsolatát mutatja be.


A főszerepeket Latinovits Zoltán és Ajtay Andor alakítja. Az Így jöttem, az alkotó egyik első filmje, a háború végén játszódik, s egy fiatal szovjet katona és egy magyar diák barátságát örökíti meg. Mindkét műben Jancsó szerzőtársa – egykori barátja – Hernádi Gyula volt.


The post Filmekkel emlékeznek Jancsó Miklósra az M1-en és a Dunán appeared first on A Retro.




Meghalt Jancsó Miklós filmrendező


A Retro » Hírek – érdekességek

gyasz2Életének 93. évében meghalt Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas filmrendező.


Jancsót jól felismerhető, egyedi képi stílusa miatt több külföldi rendező is példaképének tartja.


A Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas érdemes és kiváló művészt nemzetközi és hazai fesztiválokon is kitüntették Életmű-díjjal.


Nyugodjon békében!


The post Meghalt Jancsó Miklós filmrendező appeared first on A Retro.




Törőcsik Mari drámai nyilatkozata: “magánember megszűntem létezni”


A Retro » Hírek – érdekességek

maarMég a betegsége sem roppantotta úgy meg a színésznőt, mint a mostani karácsony. Akkor veszítette el férjét, akivel több mint negyven évig élt együtt. Meg is fogadta, hogy többé nem beszél magáról – írja a Story Online.


Az utolsó Törőcsik Marival készült BEST interjú felvételekor Maár Gyula már beteg volt, Törőcsik Mari akkor sietve csak ennyit mondott: “Nincs túl sok időm, mert Gyula kórházban van, hozzá sietek”. Akkor még nem lehetett sejteni, hogy ez volt az utolsó hosszabb beszélgetés vele. A mostani ugyanis már csak a búcsúról, az elköszönésről szólt…


“Nagyon kedvesek, hogy érdeklődnek a hogylétem felől, de egyszerűen elfogytak a szavak, nincs mit mondanom, és azt hiszem, ebben az életben már nem is lesz. Arra szeretném kérni önt és önön keresztül mindenkit, aki érdeklődik utánam, hogy interjú reményében soha többé ne keressenek! Félreértés ne essék, senkivel semmi bajom, de, hogy hogyan élek ezután, az mostantól tényleg nem tartozik senkire. Színházi felkérések még vannak, s ezekkel kapcsolatban – ha lesz miről – adok tájékoztatást, de mint magánember megszűntem létezni” – mondta szinte egy levegővel Törőcsik Mari, majd elnézést kért, és bontotta a vonalat – közölte a Story Online változata.


Hogy hogyan dolgozhatja fel a feldolgozhatatlant Törőcsik Mari, arról a BEST magazin legfrissebb számában olvashatsz, mint ahogyan kettejük kapcsolatáról is számos érdekesség kiderül.


The post Törőcsik Mari drámai nyilatkozata: “magánember megszűntem létezni” appeared first on A Retro.




2014. január 30., csütörtök

Koncz Zsuzsa, Zorán és az OMEGA is a Mahasz Top 40 album listán


A Retro » Hírek – érdekességek

cdkMahasz Top 40 albumlistája a kiskereskedelmi forgalomban értékesített hanghordozók eladásait tükrözi.


Top 40 album 2014. 4. hét (2014. 01. 20. – 2014. 01. 26.)



























































































































































































































































































1TANKCSAPDAA legjobb méregTankcsapda Music
2TANKCSAPDAIgazi hiénákTankcsapda Music
3QUIMBYKaktuszligetTom-Tom Records
4TANKCSAPDAAgyarországTankcsapda Music
5TANKCSAPDAAz ember tervezTankcsapda Music
6TANKCSAPDAJönnek a férgekTankcsapda Music
7TANKCSAPDAPunk & RollTankcsapda Music
8BRUNO MARSUnorthodox JukeboxMagneoton/Warner Music
9TANKCSAPDAÉlni vagy égniTankcsapda Music
10AFTER CRYINGXXV – Jubileumi koncertPeriferic Records
11CSEMER BOGLÁRKABoggieTom-Tom Records
12TANKCSAPDAMindenki vár valamitTankcsapda Music
13TANKCSAPDATankológiaTankcsapda Music
14VAD FRUTTIKDarabokMegadó
15TANKCSAPDAMinden jótTankcsapda Music
16TANKCSAPDAHa zajt akartok!Tankcsapda Music
17TANKCSAPDABaj van!!Tankcsapda Music
18TANKCSAPDARockmafia DebrecenTankcsapda Music
19TANKCSAPDAConnektor 567Tankcsapda Music
20OMEGAOratóriumMG Records
21KONCZ ZSUZSATündérországHungaroton
22BRUCE SPRINGSTEENHigh HopesSony Music
23ZORÁNEgypár barátUniversal Music
24BIRDYFire WithinMagneoton/Warner Music
25NICKELBACKThe Best Of Nickelback Volume 1Magneoton/Warner Music
26SÁRIK PÉTER TRIOA világ összes kincseInnovative Artist Management
27VASTAG CSABAConectoMagneoton
28ROBBIE WILLIAMSSwings Both WaysUniversal Music
29RÚZSA MAGDOLNATizenegyMagneoton
30JAMES BLUNTMoon LandingMagneoton/Warner Music
31ÁKOSTURNÉ 2084Fehér Sólyom/Magneoton
32ISMERŐS ARCOKEzer évnek egy reményeGrundRecords
33HOOLIGANSHistóriaHear Hungary
34BEYONCÉBeyoncéSony Music
35LOCOMOTIV GTLegendás dalok 1.Hungaroton
36LOCOMOTIV GTLegendás dalok 2.Hungaroton
37KÖVI SZABOLCSAngyali sugallatKövi Szabolcs
38ABBAGold – Greatest HitsUniversal Music
39LAURA PAUSINI20 The Greatest HitsMagneoton/Warner Music
40NEIL YOUNGLive At The Cellar DoorMagneoton/Warner Music

The post Koncz Zsuzsa, Zorán és az OMEGA is a Mahasz Top 40 album listán appeared first on A Retro.




Zorán nem lett haknikirály – írja a Pecsma


A Retro » Hírek – érdekességek

zoranmetriAz utóbbi években valahogy nagyon fölértékelődött a Zorán-jelenség. Nemcsak amiatt, amivé a kitűnő muzsikus egészen kivételes pályafutása során lett, hanem talán egyre inkább annak okán is, amivé nem lett. Nem kopott meg a hangja, sőt, az idő előrehaladtával mintha évről évre szebben énekelne, mintha előadóművészete az utóbbi évtizedben teljesedett volna ki igazán.


Nem lett marháskodó, a korát titkoló zenebohóc, de nem lett ősz szakállú bölcs sem – mindig tudott az évszakainak megfelelően élni. Nem csömörlött meg, volt ereje következetesen dolgozni, és máig hordozni azokat az értékeket, amelyekre talán föl sem esküdött, de amelyek következetes képviseletére szegődött.


Nem lett haknikirály, nem vállalt diszkókban play-back föllépéseket a nagyobb bevétel reményében, hanem folyton hitt az élő zene erejében és fontosságában. Nem készített változó színvonalú lemezeket, divathullámokat meglovagolva, hanem megtartotta kiváló szerző- és zenésztársait.


Nem fedezett fel a maga számára új technikát, és nem kergette közönségét dögunalomba azzal, hogy valamely izmus mentén újra és újra a régi dalait erőltette, hanem készített inkább egy-egy új lemezt. Nem keveredett túlzott fontoskodásból politikai közszereplésbe, nem züllött udvari zenésszé egyetlen kurzus alatt sem, és nem vált az intellektuál-giccs képviselőjévé sem.


Ma már bizton állíthatjuk, hogy ilyen magas színvonalú, töretlen ívű pályafutást a világhírű pályatársak körében is csak keveset ismerünk. A magyar közönségnek Zorán azt az értéket képviseli, amelyet a nagyvilág számára Paul Simon, Tom Waits, Billy Joel, Nick Cave vagy Leonard Cohen jelent. A koncert péntek este hét órakor kezdődik a Kodály Központban.


Forrás: Pecsma


The post Zorán nem lett haknikirály – írja a Pecsma appeared first on A Retro.




2014. január 29., szerda

Zorán: “Nehéz kérdés”


A Retro » Hírek – érdekességek

zoran3Február 8-án az Arénában mutatja be legújabb, Egypár barát című duettlemezét Zorán. A 11 dalt tartalmazó anyag mellett kompromisszumokról, megérzésekről és arról is beszélgettünk, hogy tehetség mellett mi kell még a zenéhez. Alább a nol.hu interjúból közlünk részletet.


- Hányadik Aréna-koncertje lesz a mostani? Számolja még?

- A tizenegyedik. Csak azért tudom pontosan, mert a legutóbbinál, a 2011-esnél kiszámoltuk, hogy az a „jubileumi” tizedik. Akkor szeretek összehozni egy Aréna-koncertet, ha van apropója. Hál’ istennek – mint sok más hazai előadónak – már nekünk is telt házunk van. Jó jelnek tartom, hogy bár folyamatosan jönnek hozzánk a világsztárok, ráadásul manapság nagyon nagy anyagi megterhelés lehet egy család számára elmenni egy koncertre, mégis ilyen biztos érdeklődés tapasztalható a magyar, szövegcentrikus, a pop-rock zenén belül is komolyabb kategóriába tartozó műfaj iránt.


- Mit gondol, kik azok a mostani fiatal előadók, zenekarok, akik néhány évtized múlva a 11. Aréna-koncertjüket rendezik majd? Kikben látja ezt a potenciált?

- Nehéz kérdés, mert nem lehet elvonatkoztatni a zenén kívüli életmódtól. Rengetegen voltak, akik fantasztikusan indultak, üstökösként íveltek felfelé, végül vagy elitták, elkábítózták, vagy egyszerűen csak elügyetlenkedték a tehetségüket, ezáltal megtört a pályájuk. Pedig talán az idők végezetéig állhattak volna színpadon. Ez mindenhol a világon így van. Bármilyen furcsának tűnik, ehhez a műfajhoz is kell agy, nem elég csak tehetségesnek lenni. Hiszen végső soron, akármilyen menedzsment áll az előadó mögött, az utolsó szót mégiscsak az mondja ki, aki a vásárra viszi a bőrét. Neki kell észen lennie, az ő feladata, hogy az ízlését, a racionális és művészi énjét egyensúlyba, összhangba hozza, hogy hosszú távon is működőképes legyen a produkció. Persze mindezeket a tulajdonságokat én másoknál nem ismerhetem, ezért csak megérzés alapján tudom idesorolni például a Quimbyt vagy Caramelt.


- Előfordult, hogy szembement a saját ízlésével, illetve hogy bizonyos célok érdekében kompromisszumot kellett kötnie?

- Igen, volt olyan korszakom, amikor nem minden úgy történt, ahogy szerettem volna. Miután a Metro együttes megszűnt, vagyis úgy 1972–73-tól az első szólólemezem 1977-es megjelenéséig tartó átmeneti időszakban nagyon sok olyan dolgot csináltam, amihez nem sok kedvem volt, ami igazából nem az én világom volt. De csinálni kellett. A zenekar megszűnése után ugyanis a komplett, közösen használt cuccot megvettem a többiektől, hogy később továbbra is zenekarban gondolkodhassak. Ezt csak adósságok árán tudtam megtenni. Hogy ezeket kifizethessem, elmentem egy kifejezetten erre a célra szerveződött csapattal vendéglátózni. Nyugat-európai lebujokban, bárokban léptünk fel, elég lepukkant helyeken – hiszen kezdők voltunk, a menedzserek pedig nyilván nem a legjobb helyekre nyomják az olyanokat, mint amilyenek mi voltunk. Az nehéz korszak, de jó iskola volt: elkezdtem jobban becsülni az azt megelőző időszakot, és megtanultam, miféle alázattal kell viszonyulni a színpadhoz. Miután hazajöttünk, még mindig nem tudtam, mihez is kezdjek pontosan, így aztán elég sokat hakniztam. Voltak ennek jó oldalai is, remek csapatok, haveri társaságok alakultak ki így, nagyon klassz zenészekkel, kollégákkal dolgozhattam, Máté Péterrel is, például. Kicsi kultúrházakban léptünk fel, volt, hogy naponta háromszor is rohangásztunk az egyik helyről a másikra. Nem is volt rossz a pénz – de másra vágytam. Hiányzott az igazi zenekarosdi, az a felhajtás, ami azelőtt olyan természetesen vett körül, és egyáltalán, hogy az elaltatott kreativitásom valahogy újra megnyilvánulhasson.


Klikk a teljes interjúért.


The post Zorán: “Nehéz kérdés” appeared first on A Retro.




Domján Edit – Szécsi Pál: egy szerelem tíz hónapja


A Retro » Hírek – érdekességek

szecsidomjanTalán egy szerelmespár története sem izgatta annyira a XX. századi hazai közvélemény fantáziáját, mint a külön-külön is méltán népszerű Domján Edit-Szécsi Pál kettősé. Viharos, de annál intenzívebb kapcsolatuk 1972 januárjától nem tartott ki az év végig sem, mindössze 10 hónapot ért meg.


Viszonyuk rövidsége, illetve érzelmi életük vehemenciája hasonlít reneszánsz-kori elődjeikére, a veronai Rómeó és Júlia pároséra, igaz, utóbbiak nem szakítottak egymással. Abban azonban nagyon is közös a sorsuk, hogy mindkét pár minden tagja önkezével vetett véget életének.


Sárga rózsa-offenzíva


Szécsi Pál nővére, Szécsi Katalin úgy emlékszik, hogy egy 1972. januári közös fellépés során ütött be a mennykő Domján Edit, az ünnepelt színésznő és Szécsi Pál, a nem kevésbé körülrajongott táncdalénekes szívébe, Szécsi pedig az előadás után bogárhátú Volkswagenjével hazafuvarozta Editet. Már az elején megegyeztek abban, hogy nem becézik egymást, Szécsi Pál nem mondja Domjánnak, hogy „Editke”, ahogy legtöbben szólították, míg Domján Edit nem „Palikázta” Szécsit.


Megismerkedésükkor kiderült, hogy Szécsi régóta nyomon követte Edit pályafutását, még a Latinovits Zoltánnal előadott indiai rádiós szerelmes mesejátékára is emlékezett. Edit is előszeretettel hallgatta már korábban Pali dalait, amit el is mondott neki, s ebbe állítólag Pali belepirult. Megismerkedésükkor a Vígszínházban éppen futó Az esőcsináló című darabról is beszélgettek, ami – hogy, hogy nem – egy lány szerelembe eséséről szól.


Elválásuk után még aznap éjjel heves udvarlásba kezdett Szécsi, felhívta otthonában a színésznőt, másnap reggel pedig sárga rózsával várt rá, és elvitte egy panorámás hotelbe reggelizni, ahol parasztráttontát ettek, közben pedig Edit megkérte Pált, legyen a partnere a rádió Ablak című műsorában egy duettben.


Így énekeltek aztán a Léni néniből együtt egy betétdalt, a megbeszélés örömére pedig egy jót hógolyóztak a reggeli után. (Később is elzarándokoltak ide, ahová egyszer az ajándékba adott selyemkendővel bekötött szemmel vitte Editet vacsorázni.) Pali telefonhívásai rendszeressé váltak, farkasordító januári éjjeleken telefonfülkékből jelentkezett Editnél, és az is előfordult ekkoriban, hogy sárga rózsát helyezett a küszöbére anélkül, hogy becsöngetett volna hozzá.


A telefonálások arra jók voltak, hogy elmeséljék egymásnak élettörténetüket, ezek során derült ki Edit számára, hogy Pali tíz hónapos volt, amikor az apját a második világháborúban agyonlőtték, mezőtúri nevelőszülőkhöz, majd anyja 1956-os disszidálása után állami gondozásba került, később segédmunkás, kabinos, raktáros, nyomdai betanított munkás lett, ezt követte a kifutó és a táncdalénekes pálya.


CSATÁRI BENCE ÍRÁSÁNAK FOLYTATÁSA A MÚLT-KOR TÖRTÉNELMI MAGAZIN TÉLI SZÁMÁBAN


The post Domján Edit – Szécsi Pál: egy szerelem tíz hónapja appeared first on A Retro.




Budapesten vesznek végső búcsút Ferrari Violettától


A Retro » Hírek – érdekességek

ferrarivioletta


Február 8-án, szombaton vesznek végső búcsút Ferrari Violettától; a Jászai Mari-díjas színésznőt 11 órakor búcsúztatják a református egyház szertartása szerint a budaörsi új temetőben – tudatta a művész volt évfolyamtársa, Gordon Zsuzsa az MTI-vel.


Ferrari Violetta, az ötvenes évek egyik legnépszerűbb hazai színésznője életének 84. évében január 23-án hunyt el Budaörsön. A színművészt, aki a város díszpolgára volt, az önkormányzat saját halottjának tekinti.


A szertartáson Szigethy Gábor színháztörténész emlékezik a színésznőre, és a barátnő, Gordon Zsuzsa színművész idézi fel alakját, búcsúzik a barátok és a kollégák nevében. Budaörs Város Önkormányzatának tájékoztatása szerint képviseletükben Török István alpolgármester vesz végső búcsút a város díszpolgárától.


Ferrari Violetta 1930. április 25-én Hódmezővásárhelyen született, a fővárosban nevelkedett. Óvodásként Harsányi Gizinél játszott a rádió gyermekszíntársulatában, fellépett Siliga bácsi gyermekszínházában, részt vett a Corvin Áruház gyermekruha-bemutatóin, Sennyei Vera partnere volt a Vígszínházban.


Útja egyenes volt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol már növendékként kitűnt a gyakorló színház előadásain. Még nem is végzett, máris ő volt az “ügyeletes” szerelmes fiatal színésznő, diplomájának megszerzése után, 1949-ben a Nemzeti Színház szerződtette. Az ország első társulatában klasszikus és kortárs drámák vezető szerepeinek egész sorát kapta.


A magyar színpadon neki jutott tíz évben eljátszhatta Luisa Millert (Schiller: Ármány és szerelem), Hippolytát (Shakespeare: Szentivánéji álom), Ophéliát (Shakespeare: Hamlet), Cherubint (Beaumarchais: Figaro házassága), Tündét (Vörösmarty: Csongor és Tünde). A magyar színháztörténet egy igen jelentős korszakában olyan színészóriásokkal dolgozhatott együtt, mint Ladányi Ferenc, Tímár József, Gobbi Hilda vagy Básti Lajos.


1950-től filmezett is, fiatal lányokat formált meg a Dalolva szép az élet (1950), Civil a pályán (1951) című filmekben. A Föltámadott a tengerben (1953) Szendrey Júliát alakította. Határozott jellemű, mégis érzelmes lányokat játszott a Fel a fejjel (1954), a 2 x 2 néha 5 (1954) és más vígjátékokban. Tettei következményei elől menekülni akaró fiatal nő volt a Gázolásban (1955).


1956-ban elhagyta az országot, az NSZK-ban telepedett le, ahol másodszor is színészi egzisztenciát teremtett. Német nyelvterületen zenés komédiákban szerepelt, gyakran filmezett is. Megvalósult legnagyobb szerepálma: a színpadon eljátszhatta a Caesar és Kleopátra női főszerepét. Ferrari Violetta az egyetlen magyar színésznő, aki az elmúlt évtizedekben külföldön igazi karriert futott be.


A rendszerváltás után többször hazalátogatott, 1997-ben végleg hazaköltözött Magyarországra. Színpadon már nem volt látható, pánikbetegsége miatt az orvos eltiltotta a fellépéstől. Művészetét 1955-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, a szakmától 1953-ban Farkas-Ratkó-díjat kapott.


The post Budapesten vesznek végső búcsút Ferrari Violettától appeared first on A Retro.




2014. január 28., kedd

Remek DVD: In Memoriam Szécsi Pál


A Retro » Hírek – érdekességek

szecsidvdEnnek a kiadványnak 2007-ben külön aktualitása volt. Éppen 40 évvel ezelőtt énekelte Szécsi Pál a Táncdalfesztiválon a Csak egy tánc volt című dalt, amivel az ország egyik legkedveltebb énekese lett.


1974-ben bekövetkezett tragikus halála óta a közönség szeretetteli emlékezése tartja életben, így vált legendává. Mindenki, aki szívesen hallgatja dalait, képzeletben értve, egy-egy szál virággal kedveskedik Neki.


Juss hozzá a DVD-hez ITT.


A remek DVD ITT is elérhető.


A Szécsi Pál emlékét megőrzők még 33 év után is egy nagy családot alkotnak, és én boldog vagyok, hogy ehhez a Családhoz tartozhatok. Ha látjuk vagy hallgatjuk bársonyosan szép és érzelemteli hangját, mindannyian megérthetjük mindazt, amit el szeretett volna mondani nekünk…


A műsorban a dalok mellett emlékeit felidézi: Kovács Kati, Harangozó Teri, Szécsi Katalin.


The post Remek DVD: In Memoriam Szécsi Pál appeared first on A Retro.




2014. január 27., hétfő

Koncz Zsuzsa koncert Szentendrén! Jegyek itt!


A Retro » Hírek – érdekességek

konczkarKoncz Zsuzsa 10. Jubileumi Nagykoncertje márciusban lesz a Budapest Sportarénában.


A koncerthez kapcsolódóan koncertturnéra indul, amelynek egyik állomása Szentendrén, a Pest Megyei Könyvtár színháztermében lesz.


Elhangzanak a sokak által ismert és szeretett dalok, valamint a tavaly megjelent 38. albumról is néhány új szerzemény.


Február 26. szerda, 19:00, Szentendre, Pest Megyei Könyvtár Színházterme (Pátriárka u. 7.)

KONCZ ZSUZSA KONCERT

Közreműködik:

Závodi Gábor – billentyűs hangszerek

Lengyelfi Miklós – basszusgitár

Maróthy Zoltán: gitárok

Tiba Sándor: dob

Belépőjegy: 4000 Ft






 



































2014/02/26

Sz 19:00
Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft.

Pest Megyei Könyvtár

Szentendre
Koncz Zsuzsa koncertJegyvásárlás
2014/03/03

H 19:00
Babits Mihály Kulturális Központ

Babits Mihály Kulturális Központ

Szekszárd
Koncz Zsuzsa NagykoncertJegyvásárlás
2014/03/10

H 19:00
Kölcsey Központ

Nagyterem

Debrecen
Koncz Zsuzsa NagykoncertJegyvásárlás
2014/03/14

P 20:00
Papp László Budapest Sportaréna

Papp László Budapest Sportaréna

Budapest
KONCZ ZSUZSA nagykoncertJegyvásárlás


 


 



 


The post Koncz Zsuzsa koncert Szentendrén! Jegyek itt! appeared first on A Retro.




Csak szöveg – még kapható Sztevanovity Dusán könyve


A Retro » Hírek – érdekességek

dusankonyvDusán több mint ötszáz dalszöveget írt a magyar zenei és színházi világ szereplői számára.


Első kötetében az elmúlt negyven év terméséből talál válogatást az olvasó. Akiknek írt: Deák Bill Gyula, Frenreisz Károly, Garas Dezső, Gerendás Péter, Kaszás Attila, Katona Klári, Kern András, Kulka János, LGT, Madách Színház, Malek Andrea, Metro, OMEGA, Presser Gábor, Sass Szilvia, Zorán, Vígszínház…


Amiket írt: Ne szeress engem, Citromízű banán, Még egy, Mama, Ez van, Nem adom fel, Volt egyszer egy zenekar, Embertelen dal, Szilvás gombóc, Hómadár, Elfáradt dal, Kabát dal, A szerelemnek múlnia kell, Volt egy tánc, Apám hitte…


Bővebb ITT a könyvről – JUSS HOZZÁ!


The post Csak szöveg – még kapható Sztevanovity Dusán könyve appeared first on A Retro.




2014. január 25., szombat

A Dal 2014: Kovács Kati nem csak zsűrizni fog ma este


A Retro » Hírek – érdekességek

A Dal 2014: Kovács Kati nem csak zsűrizni fog ma este

adal2014


Szombaton rendezik az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének első elődöntőjét: az M1 és a Duna World csatornán élőben látható A Dal című show-ból hatan jutnak be a február 15-i és 16-i középdöntőkbe.


Az a február 22-i döntőben derül ki, melyik dal képviseli Magyarországot a májusi koppenhágai nemzetközi megmérettetésen.


A szombat esti műsorban Cserpes Laura Úgy szállj (szerző: Krajczár Péter, Mészáros László és Tabár István), a Depresszió Csak a zene (Depresszió, Halász Ferenc), az Extensive – Help Me! (Héjja Krisztián, Horvay Máté, Dolmán Attila, Kátai Tamás), a Group’N'Swing Retikül (Romhányi Áron, Lombos Márton), Hien – The Way I Do (Nguyen Thanh Hien, Johnny K. Palmer), Király Viktor Running Out of Time (Király Viktor, Király Tamás), Lil C – Break Up (Burai Krisztián, Kelemen Csaba “Lil C”), Marge – Morning Light (Szakos Krisztián, Batta Zsuzsanna “Marge”), Szabó Leslie Hogy segíthetnék? (saját szerzemény) és Oláh Ibolya 1 percig sztár (saját szerzemény) című dala hangzik el.


A négytagú zsűriben Rúzsa Magdi énekesnő; Rákay Philip, az MTV Zrt. vezérigazgató-helyettese; Kovács Kati énekesnő és Csiszár Jenő rádiós műsorvezető szerepel.


Kovács Kati ma este nem csak zsűrizni fog. A műsor szerkesztőitől az értekezleten megtudtuk, hogy Kati Bereczki Zoltánnal együtt extra produkcióként lép majd a színpadra.


A Dal 2014: minden a ma esti Eurovízió elődöntőről


The post A Dal 2014: Kovács Kati nem csak zsűrizni fog ma este appeared first on A Retro.




2014. január 12., vasárnap

Omega: Egy lány nem ment haza

Részlet az Omega: Egy lány nem ment haza dalszövegből.

"Barna haj, álmos mosoly
Mondd, meddig nem láthatom
Hol van most, nincsen nyoma
Egy lány nem ment haza.

Országút, egy szál maga
Rávillog autók sora
Forró nyár hívja oda
Egy lány nem ment haza."


Egy lány nem ment haza című dal a Trombitás Frédi és a rettenetes emberek című lemezen található meg.

Nyomj lent egy lájkot, ha kedveled az Omega dalait

Az együttes 1962-ben, két zenekar összeolvadásával alakult meg: a Ciklon együttes három tagja „átszivárgott” a Prófétába. Először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.

Az első koncertet, amelyen az Omega nevet viselték, a legtöbb forrás szeptember 23-ára teszi, helyszínként pedig a MűegyetemHess András téri kollégiumát jelölik meg.

Hallgasd meg a dalt ITT.

Omega: A napba néztem

omegaHallgasd meg az Omega:  A napba néztem dalát.

Van kedved, kedvesem
Tiszta bun a szíved
Nem vagyok tán mégsem
Az, ki voltam nem régenEmlékszem, nem régen
Én csak a napba néztem
Nem kértem, nem féltem
Én csak a napba néztem

A Trombitás Frédi című dal a Trombitás Frédi és a rettenetes emberek című lemezen található meg.

Nyomj lent egy lájkot, ha kedveled az Omega dalait

Az együttes 1962-ben, két zenekar összeolvadásával alakult meg: a Ciklon együttes három tagja „átszivárgott” a Prófétába. Először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.
Az első koncertet, amelyen az Omega nevet viselték, a legtöbb forrás szeptember 23-ára teszi, helyszínként pedig a MűegyetemHess András téri kollégiumát jelölik meg.

Hallgasd meg a dalt ITT.

Omega - Trombitás Frédi

omega480260Omega - Trombitás Frédi: íme a sláger.

Dalszöveg
"Frédi jó emberünk
Játssz egy kicsit nekünk
Fújd a kedvünk szerint
Hívunk, ne maradj kint

Ó, Trombitás Frédi, óóó
Újra a régi
Hétalvók, hej keljetek most fel
Frédi jött hozzánk el

Hogyha recseg-ropog
Nem kell abbahagynod
És ha nem szólal meg
Másik végét fújd meg

Hallgasd meg a dal ITT.

Nyomj lent egy lájkot, ha bejön a dal.

Koncz Zsuzsa: Nyolcesztendős lányok

Koncz_ZsuszaJöjjön Koncz Zsuzsa: Nyolcesztendős lányok előadása.
"Hosszú sorban jönnek, mennek,
apró ördögök, de szentek,
homlokuk friss, meleg kenyér,
szén a szemük, szénparázs.
Hosszú sorban jönnek, mennek,
mint a virág, úgy szeretnek.
úgy szeretik a fiúkat,
akárcsak a gyöngyvirág.

Hallgasd meg a dalt ITT.
Lájk lent, ha kedveled Koncz Zsuzsa előadását.

2014. január 11., szombat

Halász Judit: Bóbita

halaszjudit2Hallgasd meg Halász Judit: Bóbita előadását.
Bóbita, Bóbita táncol,
Körben az angyalok ülnek,
Béka hadak fuvoláznak,
Sáska hadak hegedülnek.


Bóbita, Bóbita játszik,
Szárnyat igéz a malacra,
Ráül, ígér neki csókot,
Röpteti és kikacagja.

Bóbita, Bóbita épít,
Hajnali ködfal a vára,
Termeiben sok a vendég,
Törpe király fia, lánya.
Hallgasd meg a dalt ITT.

Lájk, ha kedveled Halász Judit előadását.

Halász Judit: Micimackó

halaszjudit2Hallgasd meg Halász Judit: Micimackó előadását.
De szép is lenne, ha egy este, elalvás előtt
Betoppanna Micimackó, hogy látogatóba jött.
És megkérdezné: Véletlenül akadna egy kis méz?
És bölcsen megbeszélnénk, hogy a méz mindig kevés,
És eljönnének Micimackónak az ismerősei,
És Nyuszival együtt barátai és üzletfelei,
S egy égi kar intene, hogy énekelhető egy dal, amit a Babits Mihály bácsi írt nekünk:

Mindenik embernek a lelkében dal van,
És a saját lelkét hallja minden dalban
És akinek szép a lelkében az ének,
Az hallja a mások énekét is szépnek

Hallgasd meg a dalt.

Szécsi Pál: Én még láttam Greta Garbot

szecsipalteglaHallgasd meg Szécsi Pál: Én még láttam Greta Garbot dalát.

Zeneszerző és szövegíró:
 Koncz Tibor - S. Nagy István
Megjelent: 1971 - Hagyjuk, szívem - nagylemez



Néhány remek Szécsi Pál kiadvány ITT is elérhető - klikk.

Részlet az Én még láttam Greta Garbot dal szövegéből.
"
Én még láttam Greta Garbot fiatalon,
Ezt az élményt elfeledni sose tudom.
Feledték a század asszonyát manapság,
Pedig hányan lesték nem is rég parancsát.
Én még jártam tangót, charlestont, boogie-woogiet,
Engem egy szép pillanat már nem boldogít.
Ó régi róka vagyok, egyet mégse tudok,
Mért van az, hogy hozzád úgy rohanok?"

Klikk és hallgasd meg a dalt ITT.


Lájk lent, ha kedveled Szécsi Pál előadását.


Szécsi Pál: Hull az eső

szecsipalteglaHallgasd meg Szécsi Pál: Hull az eső dalát.
"Hull az eső, sápadt arcomra hull,
Az ég peremén szürke felhő vonul.
Lassan lépkedek, egyedül vagyok,
Egyet gondolok, céltalan rohanok.

És közben hull az eső, minden vigasztalan,
De még sincs erőm, hogy kisírjam magam.
Érzem oly közel a kifulladás,
Mire jó e bús, esztelen rohanás?

Próza:
Hull az eső, mindenki siet valahová,
Csak én kószálok céltalanul, egyedül."

Lájk lent, ha kedveled Szécsi Pál előadását.

Máté Péter: Olyan jó lenne tudni

Hallgasd meg Máté Péter: Olyan jó lenne tudni dalát.

"Én nem tudom, hogy milyen végtelen az az út,
ami vár még énreám.
Nem tudom, hogy meddig tarthat még a sötét,
s az éjszakák.
Én várom azt az időt, oh, hogy felkel a Nap,
és a hajnal fénye jön.
Várom azt a napot, oh, hogy eljön a perc,
és rám köszön.

Refr.:
Olyan jó lenne tudni végre azt, hogy van remény.
Olyan jó lenne tudni azt, hogy miért is élek én."

Hallgasd meg a dalt ITT.

Máté Péter: Kinek mondjam el a bánatom

Hallgasd meg Máté Péter: Kinek mondjam el a bánatom dalát
"Harmatcsepp a lombokon,
Hajnalfény a fák közt átdereng.
Gondfelhő az arcomon,
Én vagyok csak ébren és a csend.
Kinek mondjam el a bánatom,
Kinek mondjam el nem is tudom,
Ki hallgat meg egyszer végre már,
Ki gyógyítja meg azt mi fáj?"

Hallgasd meg a dalt ITT.

Nyomj lent egy lájkot, ha kedveled Máté Péter előadását.

2014. január 10., péntek

Kovács Kati: Milyen ijedős lány

Kovács Kati:  Milyen ijedős lány (Részlet a dalszövegből)

"Joggal mondják rám az emberek
(Ó igen, ó igen)
Míg más ember csak fél, én rettegek
(Ó igen, ó igen)
Egyetlen neszre én összerezzenek
Jaj istenem, mi lesz velem

(Milyen ijedős lány)
Ilyen ijedős lány vagyok
(Milyen ijedős lány)
Ilyen ijedős lány vagyok

Sötét utcán, komor fák alatt
(Ó igen, ó igen)
Oly félve nézem én az árnyakat
(Ó igen, ó igen)
A lábam előtt egy macska, egy macska átszalad
Jaj istenem, mi lesz velem

(Milyen ijedős lány)
Ilyen ijedős lány vagyok
(Milyen ijedős lány)
Ilyen ijedős lány vagyok

Sötétben úgy félek egyedül
(Ó igen, ó igen)
Te látod, és csak nézed tétlenül
(Ó igen, ó igen)
Ülj ide mellém, s az álmom teljesül
Jaj istenem, mi lesz velem

(Milyen ijedős lány)
Ilyen ijedős lány vagyok
(Milyen ijedős lány)
Ilyen ijedős lány vagyok"

A Milyen ijedős lány című dal a Suttogva és kiabálva című lemezen található meg.

Lájk lent, ha kedveled Kovács Kati előadását.

Kovács Kati Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, énekesnő, színművésznő, dalszövegíró, a magyar könnyűzenei élet kiemelkedő énekes-egyénisége.

Közel 50 éve tartó karrierje során számos állami és szakmai kitüntetéssel elismerték.

Minden idők egyik legsikeresebb magyar énekesnője, nevéhez a hatvanas évek óta sok siker fűződik, több millió lemezét adták el.

Közismert jellegzetes erőteljes hangjáról, hosszan tartó pályafutásáról és sokoldalúságáról. Énekhangja mezzoszoprán, négy oktávos hangterjedelemmel. Kovács Katinak 135 magyarországi és 23 külföldi önálló lemeze jelent meg, ebből 31 album és egy MAXI-CD-válogatás.

Hallgasd meg a dalt ITT.

Kovács Kati: Ugyanúgy, mint más

Hallgasd meg Kovács Kati: Ugyanúgy, mint más dalát.

"Élek, éldegélek, ugyanúgy, mint más,
látok, hallok, érzek, ugyanúgy, mint más.
Egy kis keserűség egy ideig lever,
apró gyönyörűség, ha ér, az ég felé emel!
Otthon néha csöndben, ugyanúgy, mint más,
elbújok egy könyvben, ugyanúgy, mint más.
Mintha menekülnék az emberek elől,
ám az egyedüllét, ha túl sokáig tart, megöl!

Én is örülök, ha nézhetem az arcodat,
én is örülök, ha hallhatom a hangodat,
én is örülök, örülök, ha van okom,
mert én is szeretek… álmodozom…"

A Ugyanúgy, mint más című dal a Suttogva és kiabálva című lemezen található meg.

Lájk lent, ha kedveled Kovács Kati előadását.

Hallgasd meg ITT a dalt.

2014. január 7., kedd

Kovács Kati: Egy bolondos álom

Jöjjön Kovács Kati: Egy bolondos álom dala.

Az Egy bolondos álom című dal a Suttogva és kiabálva című lemezen található meg.

Lájk lent, ha kedveled Kovács Kati előadását.

Kovács Kati Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, énekesnő, színművésznő, dalszövegíró, a magyar könnyűzenei élet kiemelkedő énekes-egyénisége.

Közel 50 éve tartó karrierje során számos állami és szakmai kitüntetéssel elismerték.

Minden idők egyik legsikeresebb magyar énekesnője, nevéhez a hatvanas évek óta sok siker fűződik, több millió lemezét adták el.

Közismert jellegzetes erőteljes hangjáról, hosszan tartó pályafutásáról és sokoldalúságáról. Énekhangja mezzoszoprán, négy oktávos hangterjedelemmel. Kovács Katinak 135 magyarországi és 23 külföldi önálló lemeze jelent meg, ebből 31 album és egy MAXI-CD-válogatás.

Hallgasd meg ITT az Egy bolondos álom dalt.